SHPERNDAJ

U.S. Embassy-Tirana
Abraham Lincoln, presidenti i 16-të i Shteteve të Bashkuara, u lind më 12 shkurt, 1809, në kontenë Hardin në Kentucky. Lincoln shpalli Deklaratën e Lirisë, e cila çliroi përgjithmonë skllevërit e Konfederatës më 1863. Koleksioni i dokumentave të Lincoln në Bibliotekën e Kongresit përfshin fjalimin e tij të parë dhe të dytë në ceremonitë e inagurimit, versionin e tij paraprak të Deklaratës së Lirisë, kopjet më të hershme të fjalimit të tij të famshëm në Gettysburg, një memo e 23 gushtit, 1864, ku ai shkruan për mundësitë e humbjes për rizgjedhje në garën presidenciale, si edhe një letër ngushëllimi dërguar për Mary Todd Lincoln nga Mbretëresha Victoria pas vrasjes së Abraham Lincoln në 1865. Shihini ato duke klikuar këtu: https://goo.gl/CXRTLK
(Kjo është një nga fotot e fundit të Lincoln, i cili u vra dhjetë javë më vonë, më 14 prill, 1865. Të drejtat e 📸: Biblioteka e Kongresit)

AbrahamLincoln, the 16th President of the United States, was born on February 12, 1809, in Hardin County, Kentucky. Lincoln issued the Emancipation Proclamation that declared forever free those slaves within the Confederacy in 1863. The Library of Congress collection of Lincoln Papers includes his first and second inaugural addresses, his preliminary draft of the Emancipation Proclamation, the two earliest known copies of the Gettysburg Address, his August 23, 1864, memorandum expressing his expectation of being defeated for re-election in the upcoming presidential contest, and a condolence letter written to Mary Todd Lincoln by Queen Victoria following the assassination of Abraham Lincoln in 1865. See them here: https://goo.gl/CXRTLK
(This is one of the last photos taken of Lincoln, who was assassinated ten weeks later, on April 14, 1865. 📸 copyright: Library of Congress)